På utställning

I helgen var jag på utställning med hundarna. Jag bestämde mig för att bara ställa ut Affe den här gången, det räcker gott och väl med förberedelser för en hund. Sixten fick följa med som sällskap. Inför utställning ska pälsen vara i perfekt skick, vilket betyder bad, föning, kamning, spraybalsam och lite annat. Det är inte ofta mina hundar är så fixade, och jag måste säga att jag faktiskt föredrar deras vardagliga päls. På utställning ser alla hundar så konstgjorda ut, och jag tycker att en hund ska kunna springa och röra sig som den vill istället för att tvingas sitta i en bur för att inte smutsa ner pälsen.

Små hundar visas på bord för att domaren inte ska behöva böja sig så mycket. En del hundar tycker att det är lite läskigt på bordet, så det är viktigt att träna det innan. Jag har tränat mina hundar hemma på soffbordet. Det är viktigt att ha ett halkfritt underlag när man tränar, så att hundarna inte halkar och blir rädda eller gör illa sig. Man får också passa så att de inte försöker hoppa ner. Att hoppa ner från ett soffbord gör kanske ingen skada, men är det ett högre bord kan de i värsta fall bryta ett ben.

Jag hade hoppats att Affe skulle få Excellent den här gången, nu när han har vuxit i sin kropp lite mer, men det blev ännu ett Very Good. Jag får nog inse att min hund gör sig bättre i skogen och på agilityplanen än på utställning, men det gör mig ingenting. Jag trivs också bättre där, eller i en soffa med mina mysiga hundar sovande bredvid mig. Precis så sitter vi nu. Det är roligt att ställa ut ibland, men skog, gräsmattor och soffor är ändå där vi trivs allra bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *