Om mig och mina hundar

Vad roligt att just du har hittat till min blogg!

Jag som bloggar heter Emma, och bloggen handlar till stor del om mina två älskade hundar som är av rasen bichon havanais, men även om min vardag och andra saker som jag tycker är intressanta.

Mina hundar är två hanar på 2 och 5 år som heter Affe och Sixten. Bichon havanais är enligt mig den perfekta sällskapshunden. De är lätta att träna och uppfostra och hänger gärna med på äventyr. Rasen har ingen jaktinstinkt, vilket gör det ganska lätt att ha hundarna lösa, även om det självklart behövs träning för det också. De är tillgivna, charmiga och roliga. Bichon havanais är en liten ras med en mankhöjd på 23-27 cm.

Om man skaffar en bichon havanais måste man vara beredd på en hel del pälsvård. Hundarna måste kammas regelbundet, och badas ungefär varannan vecka för att pälsen ska hålla sig ren och fin. När en valp byter till vuxenpäls vid cirka 1-1,5 års ålder måste man kamma dagligen, annars kommer tovorna som ett brev på posten. Gillar man inte pälsvård bör man alltså leta efter en annan ras, men för den som tycker att pälsvård är roligt är det världens bästa ras!

Bichon havanaiser behöver inte särskilt mycket motion, men det betyder inte att de inte vill röra på sig. Jag anser att alla hundar ska få röra på sig, och även få lite mentala utmaningar. Förutom promenader brukar jag träna agility med mina hundar. Det är mest träning på hobbynivå, med egna hinder på gräsmattan. Jag ställer även ut mina hundar ibland, men det blir inte så ofta eftersom utställning kräver extra mycket pälsvård för att få till den där perfekta och silkesmjuka pälsen. Mina hundar trivs bättre i skogen, med barr i pälsen!

Affe och Sixten hänger glatt med på allt jag gör. De sover i vår säng på nätterna, de följer med mig nästan överallt, och jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan dem. Affes favoritplats är under vårt soffbord där han gärna ligger och tuggar på ben, och Sixtens är i soffan på en speciell filt. Visst blir det lite grus och smuts i soffor och säng när man har hund, men bichon havanais fäller inte som tur är. Det är en till fördel med rasen!

Om Affe
Ålder: 2 år
Intressen: Träna agility, leka med sin favoritboll, springa i skogen
Favoritgodis: Hemgjorda köttbullar
Meriter: Very Good på utställning

Om Sixten
Ålder: 5 år
Intressen: Träna agility, söka godis i skogen, sova på sin favoritplats i vår soffa
Favoritgodis: Pannkaka
Meriter: Excellent på utställning