Hundar och fästingar

Fästingar är ett stort problem för både människor och våra fyrfotade vänner. Det är nämligen så att denna lilla varelse kan bära på väldigt många olika sjukdomar och infektioner som kan vara förödande för både människa och djur. Även hundar kan få dessa infektioner, och de är minst sagt lika allvarliga som om det skulle drabba en människa. De vanligaste infektionerna är borrelios och anaplasmos. Borrelia är alltså något som kan drabba både människa och hund och sprids då genom fästingbett. Oftast brukar det innebära att det ger symptom på leder, muskler och ben, som exempelvis hälta, men det finns också andra symptom som är vanliga i samband med den infektionen.

TBE är kanske den virusinfektion som det normalt pratas om mest när det gäller infektioner som överförs av fästingar, och det är inte så konstigt. Det är nämligen väldigt allvarligt tillstånd där man kan få hjärnhinneinflammation, som obehandlat kan leda till dödsfall. Det är inte lika vanligt att hundar får detta virus, men i de fall som det har hänt så har de uppvisat hög feber, trötthet och ingen aptit. Effekt kan också ses på hundens balans där även mag- och tarmstörningar är tydliga tecken på att det är något som fel.

Det gäller alltså att skydda sin hund. Det absolut bästa man kan göra är att inte vistas i terräng med högt gräs, buskar och skogsdungar. Eftersom att många ändå vill ge sin hund den möjligheten så finns det andra sätt att hjälpa sin hund och det är att vara väldigt noggrann med att söka igenom hunden dagligen efter fästingar. Det finns också olika läkemedel som man kan använda sig av som har visat sig vara effektiva. Det går antingen att få som skydd genom ett halsband, eller att man droppar flytande läkemedel i pälsen på hunden. Oavsett vad du gör är det viktigt att vara uppmärksam på detta, då det kan få förödande konsekvenser annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *