Cirkuskonster

Bichon havanais är en väldigt lättlärd ras. Mina hundar kan massor av cirkuskonster, som att stå på bakbenen, snurra runt och räcka vacker tass. När jag tränar konster brukar jag använda mig av en klicker. Med klickern kan man vara väldigt precis i sin belöning, och det underlättar när man söker efter ett speciellt beteende.

För att hunden ska förstå vad klickern är måste man först ”klicka in” den. Det gör man genom att man ger den godis samtidigt som man klickar. När hunden förstår att klickern betyder att belöning väntar, kan man använda den som ett verktyg i sin träning. Om jag till exempel ska lära min hund att slicka sig runt munnen på kommando, behöver jag kunna säga till exakt när hunden gör rätt. Att slicka sig runt munnen tar bara någon sekund, och det är inte lätt att hinna belöna exakt i den sekunden. Om hunden vet vad klicket betyder kommer den snart att koppla ihop beteendet den utförde när man klickade med belöning, vilket gör att den kommer att upprepa beteendet. Det är självklart viktigt att klicket alltid följs av belöning. Själva klicket i sig är aldrig belöning, utan bara ett ljud som visar att belöning väntar.

Just nu håller jag på att försöka lära Sixten att stå på frambenen. Till hjälp kan man ta en soffa eller säng, som hunden får backa upp emot. Soffor är nog bäst, eftersom de är av tyg och gör att hunden inte glider. Jag har flyttat undan vårt soffbord för att få mer plats, och Sixten verkar förstå ganska snabbt. Vi har kommit så långt att han backar mot soffan och lyfter på bakbenet. Att träna med klicker betyder att man klickar för varje litet framsteg. Det går åt en del godis, så man får se till att man inte tränar för mycket. Korta pass är även bäst, så att hunden inte tappar koncentrationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *